Gyakori kérdések

E.On regisztrált, ajánlott villanyszerelő

Gyakori kérdések

(nem minősül teljes körű tájékoztatásnak)

 

Kovács Mihály regisztrált - ajánlott villanyszerelő_http://khbiztonsag.hu
Kovács Mihály regisztrált – ajánlott villanyszerelő_http://khbiztonsag.hu

 

Az alábbi információk az alábbi E.on hivatalos weboldalon olvashatóak:

https://bekapcsolas.eon.hu/lak_layout/lak_teljesitmenybovites_info/merohely_kialakitas

Teljesítménybővítés

Új, nagyobb energiaigényű villamos berendezés jelentősen megnövelheti az Ön ingatlanának energiaszükségletét. Ilyen esetekben a villamos energia teljesítményének bővítésére van szükség.
Az E.On oldalán tájékozódhat a folyamattal kapcsolatos tudnivalókról és lehetősége van teljesítménybővítés igényének online bejelentésére.

Regisztrált szerelők

Az E.ON telekhatáron belüli villanyszerelési munkát nem végez, így kérjük, legelső lépésként válasszon egy regisztrált villanyszerelőt, aki elvégzi a házán/telekhatáron belüli villanyszerelési munkálatokat, valamint kialakítja a mérőhelyét. Ezen költségek Önt terhelik. Lehetősége van arra, hogy meghatalmazással további feladatokkal is a regisztrált szerelőt bízza meg, hogy Önnek még kevesebb ügyintéznivalója legyen.

A meghatalmazás az alábbiakra terjedhet ki:

 • Igénybejelentés leadása
 • Hálózati Csatlakozási Szerződés aláírása
 • Hálózathasználati Szerződés aláírása
 • Egyetemes szolgáltatási Szerződés aláírása
 • Időpont egyeztetés a helyszíni szereléshez
 • Adatfelvételi lap (kapcsolási lap) aláírása
 • Záró pecsét bontási igény leadása
 • Az Ön e-mail címének regisztrálása az Online ügyfélszolgálatunkon

A záró pecsétek (plombák) az elosztói engedélyes, E.ON tulajdona. Azok eltávolítását csak az erre feljogosított betűvel (P) jelölt regisztrált szerelő végezheti. Így Önnél a mérőhelyéhez kapcsolódó munkát a regisztrált szerelő mielőbb el tudja végezni. Amennyiben Ön ezen feljogosítással rendelkező regisztrált szerelőt választ a feszültség mentesítésért Önnek az E.ON felé díjat nem kell fizetnie.

Teljesítménybővítési díjak

Kisfeszültség

Kisfeszültség az 1kV-nál nem nagyobb, lakott területeken húzódó villamos hálózat feszültség szintje. Lakossági fogyasztók, vállalkozások, közintézmények ellátására megfelelő.
Kisfeszültségre történő csatlakozás díjai alap esetben a következő tételekből állnak össze:

Csatlakozási díjak
Csatlakozási alapdíj 3.900 Ft/Amper
Csatlakozási alapdíj KÖF/KIF trafóra csatlakozáskor 15.700 Ft/kVA

Amennyiben a többletteljesítmény igény miatt a csatlakozó vezetéket cserélni szükséges a meglévő vezeték keresztmetszete miatt, az új csatlakozó-vezeték létesítésének a költsége az elosztót terhelik.
Meglévő csatlakozók átalakítási igényét (légkábel helyett földkábel) amennyiben a teljesítménybővítés nem indokolja, csak teljes költségvállalás mellett teljesítjük.
A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek és ÁFA nélkül értendőek. A mindenkori aktuális díjakat az azokra vonatkozó jogszabályok tartalmazzák.

Középfeszültség

Középfeszültség az 1kV-nál nagyobb, de 35kV-nál nem nagyobb feszültségszint. Lakossági fogyasztók középfeszültségű vezetékre közvetlenül nem kapcsolódhatnak.
Középfeszültségre történő csatlakozás díjai esetén alap esetben a következő tételekből állnak össze:

Csatlakozási díjak
Csatlakozási alapdíj 14.600 Ft/kVA
Csatlakozási alapdíj KÖF/KIF trafóra csatlakozáskor 15.700 Ft/kVA

Amennyiben a többletteljesítmény igény miatt a csatlakozó vezetéket cserélni szükséges a meglévő vezeték keresztmetszete miatt, az új csatlakozó-vezeték létesítésének a költsége az elosztót terhelik.
Meglévő csatlakozók átalakítási igényét (légkábel helyett földkábel) amennyiben a teljesítménybővítés nem indokolja, csak teljes költségvállalás mellett teljesítjük.
A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek és ÁFA nélkül értendőek. A mindenkori aktuális díjakat az azokra vonatkozó jogszabályok tartalmazzák.

Folyamat – 3×32 Amper alatt

 1. Egyeztessen regisztrált szerelővel (akár Velem) az igényéről és a csatlakozás módjáról
 2. Online vagy személyesen jelentse be igényét
 3. Ezt követően a szerződéseket és a csatlakozási díj számláját megküldjük Önnek
 4. Kérjük, küldje vissza részünkre az aláírt szerződéseket, valamint fizesse be a csatlakozási díj számláját
 5. A szerződések visszaérkezése és a számla befizetése után megépítjük a csatlakozót, majd ezt követően időpontot egyeztetünk Önnel a helyszíni munkára
 6. Élvezheti az Ön által megrendelt nagyobb teljesítmény előnyeit

Folyamat – 3×32 Amper felett

 1. Egyeztessen regisztrált szerelővel az igényéről és a csatlakozás módjáról
 2. Online vagy személyesen jelentse be igényét
 3. Ezt követően a szerződéseket és a csatlakozási díj számláját megküldjük Önnek
 4. Kérjük, küldje vissza részünkre az aláírt szerződéseket, valamint fizesse be a csatlakozási díj számláját
 5. Ezután megterveztetjük és elvégezzük a villamos hálózat fejlesztését, amelynek elkészültéről értesítést küldünk Önnek
 6. Egyeztessen regisztrált szerelőjével a mérőhely karbantartásáról, további nyomtatványok leadása érdekében

Csatolandó dokumentumok

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük Önnek, hogy mely dokumentumok kitöltése szükséges a teljesítménybővítési folyamat során. A nyílra kattintva () a dokumentum letölthető.
Oldalunkon lehetősége van teljesítménybővítési igényének online bejelentésére. Ebben az esetben az “A” jelű nyomtatvány adatait bekérjük Öntől, a többi dokumentumot pedig szkennelt formában tudja csatolni igényéhez.

Minden esetben
 “A” jelű nyomtatvány
Ügyfél és teljesítmény adatok
 “B” jelű nyomtatvány
Csatlakozási műszaki adatlap
Igénytől függően
 “C” jelű nyomtatvány
Tulajdonosi hozzájárulás – idegen ingatlan keresztezése esetén
Amennyiben idegen ingatlan(oka)t keresztezne a létesítendő földkábel, abban az esetben az érintett ingatlan(ok) tulajdonosa(i) részéről is szükséges csatolni a tulajdonosi hozzájárulást.
 “D” jelű nyomtatvány
Meghatalmazás az E.ON regisztrált szerelő részére
Ahhoz, hogy az Ön által kiválasztott regisztrált szerelő a szükséges iratokat az Ön nevében átvegye vagy aláírja, kérjük kitöltve csatolja az adott nyomtatványt.
Kereskedelmi befogadó nyilatkozat Kérjük, csatolja a nyilatkozatot, amennyiben Ön 3×63 Amper feletti teljesítmény igénnyel rendelkező nem lakossági ügyfél vagy versenypiacról vásárolja az energiát és az ehhez szükséges kereskedelmi szerződést megkötötte az Ön által választott szolgáltatóval.
 Betétlap H-tarifa igényléshez Amennyiben H tarifát igényel, kérjük, csatolja a kitöltött nyomtatványt és a csatlakoztatni kívánt berendezések műszaki adatlapjának másolatát is.
Mérési terv jóváhagyó nyilatkozata Áramváltós mérés (3×80 Amper felett) esetén a jóváhagyott mérési tervet is mellékelni szükséges.
 Teljesítménybővítés kisfeszültségen 3*63 A-ig Amennyiben az Ön teljesítménybővítési igénye kisfeszültségen 3*63 amper alatti, akkor ezt az egyszerűsített nyomtatványt töltse ki az „A” és „B” jelű nyomtatványok helyett.

Teljesítmény igény

Lakossági teljesítményigény

Egy kisebb méretű családi ház ellátásához elegendő az egyfázisú csatlakozás, ami magába foglalja a világítást, szórakoztató elektronikát és háztartási eszközöket (mikrohullámú sütő, mosógép, porszívó) amennyiben előreláthatólag háromfázisú, illetve nagy teljesítményű készülék kerül a háztartásba (elektromos tűzhely, klíma szauna), akkor háromfázisú csatlakozást kell létesíteni.
Ennek megfelelően még a villamos szerelések előtt gondoljuk át és beszéljük meg a tervezővel/szerelővel, hogy a lakásban milyen villamos árammal működő berendezések kapnak majd helyet.


Írjuk össze az összes meglévő vagy tervezett berendezésünket, és becsüljük meg, hogy melyek működhetnek majd egyszerre (azaz mennyi lesz az egyidejű teljesítmény). Amennyiben nem vagyunk biztosak a különböző berendezések áramigényében, kérjük a regisztrált szerelő segítségét.

Okos tervezéssel spórolhatunk! Építtessünk ki külön áramköröket azoknak az eszközöknek, amelyeket külön mért, “vezérelt” árammal (köznyelven éjszakai árammal) szeretnénk üzemeltetni (pl.: hőtárolós fűtés, bojler stb.)!

Új, nagy energiaigényű villamos berendezés jelentősen megnövelheti a lakás vagy ház energiaszükségletét. Ilyen esetben a villamos energia teljesítményének növelésére van szükség.

3×80 Amper alatti igény esetén, fázisonként az alábbi teljesítményű kismegszakítókat szereljük be: 2, 4, 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80 Amper

Feszültségszint

Kisfeszültség

Az 1kV-nál nem nagyobb feszültségszint.
Lakott területeken húzódó villamos hálózat feszültség szintje. Lakossági fogyasztók, vállalkozások, közintézmények ellátására alkalmas feszültség szint.

Középfeszültség

Az 1kV-nál nagyobb, de 35kV-nál nem nagyobb feszültségszint.
Lakossági fogyasztók középfeszültségű vezetékre közvetlenül nem kapcsolódhatnak. Középfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek kell üzemeltetnie és karbantartania!

Nagyfeszültség

A 35 kV-nál nagyobb feszültségszint.
Nagyfeszültségű hálózatra való csatlakozás esetén Önnek saját transzformátorállomást kell létesíteni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ebben az esetben a transzformátorállomást Önnek kell üzemeltetnie és karbantartania!

KÖF/KIF transzformátor állomás

Ez egy olyan speciális kisfeszültségű csatlakozási lehetőség, amikor az Ön ingatlanának határára telepítjük a transzformátor állomást. Ön akkor kérheti ezt a megoldást, ha az igénye legalább 3×80 Amper.

NAF/KÖF transzformátor állomás

Ez egy olyan speciális középfeszültségű csatlakozási lehetőség, amikor az Ön ingatlanának határára telepítjük a transzformátor állomást. Ön akkor kérheti ezt a megoldást, ha az igénye legalább 3×80 Amper.

Csatlakozó vezeték

Ön légvezetékkel vagy földkábellel tud hálózatunkhoz csatlakozni.

Légvezetékes csatlakozás:

Légkábeles vezeték
Előnyei:
 • általában olcsóbb, mint a földkábel
 • egyszerűbb a kiépítése
 • meghibásodás esetén (szem előtt van) látható, a hiba gyorsabban, olcsóbban javítható
Hátrányai:
 • probléma merülhet fel, ha idegen telket keresztez
 • ha fák vannak vagy lesznek ültetve alá

Földkábeles csatlakozás:

Földkábeles vezeték
Előnyei:
 • megóvhatjuk vele a szép környezetet
 • a kerítés nyomvonalában kiépített fogyasztásmérővel elkerülhetjük az ideiglenes csatlakozást, ami jelentős megtakarítást eredményezhet
Hátrányai:
 • a csatlakozás létesítése hosszabb időt vesz igénybe

Mérőhely kialakítása

A fogyasztásmérő szekrény, melybe a bekapcsolás során a mérő és a kismegszakítók kerülnek, az Ön tulajdonát képezi, ezért ezek beszerzéséről és javításáról Önnek kell gondoskodnia. A szekrények egyes elemei külön-külön is beszerezhetők, így a sérült részek költségtakarékosan pótolhatóak.
A mérőt csak a szolgáltató által javasolt és elfogadott szekrények valamelyikében lehet elhelyezni. Ezeket a szekrényeket jól ismerik a szerelők, illetve a pontos adatok ügyfélszolgálatainkon elérhetőek a fogyasztók, a tervezők, és a kivitelezők számára is.
A mérőszekrényt könnyen megközelíthető, külső behatások ellen védett helyen kell elhelyezni. Zárt helyen, belső helyiségben, nedves helyiségbe nem szabad fogyasztásmérő-szekrényt tenni.
Önnek először el kell eldöntenie, hogy milyen legyen a csatlakozó vezeték. A mérőhelyet ennek és az Ön igényeinek ismeretében alakítja ki az Ön által megbízott regisztrált villanyszerelő.
3×80 Amper igény felett a mérés kialakításának tervét a munkálatok megkezdése előtt előzetesen egyeztetni, jóváhagyatni kell az E.ON mérési szakembereivel. A mérési tervet az arra jogosult, a mérnöki kamara jegyzékében szereplő villamosmérnök készítheti.

Csoportos fogyasztás-mérőhelyek:
Amennyiben az ingatlanon/épületben kettő vagy több felhasználási hely kerül kialakításra, akkor csoportos mérőhelyről beszélünk.
A csoportos fogyasztás mérőhely kialakításáról készített tervet – az alábbi esetekben – a munkálatok megkezdése előtt az E.ON szakembereivel jóvá kell hagyatni.

 • Kettő vagy több felhasználási hely kerül kialakításra, és a csoportos mérőhely nem a telekhatáron vagy attól mért maximum 2 m távolságban kerül kialakításra;
 • Négy vagy több felhasználási hely esetén.

Felhasználás módja

Mindennapszaki

Napi 24 órában egyenletesen biztosítjuk Önnek a villamos energiát.

Vezérelt

A vezérelt mérő egy olyan takarékos megoldás, amellyel kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat az elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos áramellátást. Ilyen eszköz tipikusan a bojler vagy a hőtárolós kályha. A vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosítunk villamos energiát, előre nem meghatározott időszakokban.
Ha mindennapszaki vagy H árszabás mellé igényli a vezérelt mérőt, a mérőhelyen külön mérőberendezés kerül felszerelésre.

H-tarifa

A hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb áru tarifán lehet elszámolni a fűtési szezonban.
A fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak. Az ezen kívüli időszakban is rendelkezésre áll a teljesítmény, azonban a mindennapszaki (A1) tarifán történik az elszámolás.
A gyártók által javasolt Amper érték az egész fogyasztási helyre értendő, de H-tarifa esetén külön áramkörről üzemelnek a berendezések. Az elosztó által jóváhagyott Amper értékek az üzembiztonságot helyezik előtérbe, a benyújtott gépek villamos paraméterei alapján méretezve.
“H” tarifával elszámolt berendezések csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A csatlakozás módját az E.ON jogosult ellenőrizni.
Az igénybejelentése mellé kérjük minden esetben csatolja a beépítendő készülékek műszaki adatlapját.

A2 tarifa E-töltőhöz

Amennyiben Önnek elektromos gépjárműve van vagy elektromos gépjárművet üzemeltet, abban az esetben a saját felhasználási helyére kérheti, hogy a meglévő mérői mellé az elektromos gépjárműje töltésére egy önálló ún. két zónaidő (völgy, csúcs*) mérésére alkalmas mérőt kérjen. Az elfogyasztott energiamennyiség ebben az esetben A2 árszabásnak megfelelően kerül elszámolásra.
Az elektromos autó töltésére alkalmas felhasználói rendszert úgy kell kialakíttatnia, hogy az csak az elektromos autó töltésére legyen alkalmas.
A gépjármű tulajdonosának, illetve üzembentartójának évente kell igazolnia az áramszolgáltatónál a forgalmi engedélyének a bemutatásával, hogy elektromos járművet használ.
A tarifához kapcsolódó árakról bővebb információt az alábbi elérhetőségen talál:
https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/arak.html
*Csúcsidőszak: téli időszámítás 06-22 óra között, nyári időszámítás 07-23 óra között Völgyidőszak: téli időszámítás 22-06 óra között, nyári időszámítás 23-07 óra között Nem munkanapnak számító napokon a csúcsidőszak is völgyidőszaknak minősül. (Az időszakokat külön rendelet szabályozza).

Új bekapcsolás

Amennyiben az Ön ingatlanán nincs áram és Önnek még nincs szerződése az E.ON-nal, akkor ezen az oldalon tájékozódhat az új bekapcsolás folyamatával kapcsolatos tudnivalókról és lehetősége van új igényét online is jeleznie felénk.

Felhasználó által létesített hálózat

Önnek lehetősége van, hogy saját beruházásban elkészíttesse az ingatlana energia ellátásához szükséges csatlakozó vezetéket. Ezen vezetéket megépítésére a Műszaki biztonsági hatóság által nyilvántartásba vett vállalkozók jogosultak. Ezen vállalkozók listáját itt érheti el. A létesített hálózatot térítésmentesen vesszük át.
Ezen igényét kérjük az „A” jelű igénybejelentő nyomtatvány „Egyéb” pontjában jelezze.
Önnek ebben az esetben csatlakozó-vezeték létesítés díjat nem kell fizetnie részünkre.
Az Ön által megbízott vállalkozónak a létesítendő hálózatot meg kell terveznie. A tervet jóváhagyásra meg kell küldenie részünkre. A vállalkozó jóváhagyott terv birtokában kezdheti meg a csatlakozó vezeték létesítését. Az építéskor csak rendszerengedélyes anyag kerülhet beépítésre. A létesített vezeték műszaki átadását követően kapcsoljuk Önt a hálózatra.

Kérem, nézze meg további szolgáltatásaimat is az alábbi weboldalon:

www.khbiztonsag.hu